Aanrader: ‘De bakkersdochter’ van Sarah McCoy

Photobucket

De boeken waarvan ik het minste verwacht, lijken net diegene te zijn die me het meest aangrijpen en bijblijven. ‘De bakkersdochter’ van Sarah McCoy is zo’n boek. Aangezien het het debuutroman is van deze schrijfster was er op het internet nog niet veel te vinden over haar. Ik begon zonder verwachtingen aan het boek en… werd omvergeblazen! De synopsis x mijn recensie voor chicklit.nl vind je hieronder.

Photobucket

Synopsis

Duitsland, 1945. De ergste terreur en wanhoop van de oorlog zijn tot nu toe voorbij gegaan aan de jonge Elsie Schmidt en haar familie. Ze worden beschermt door een hooggeplaatste Nazi die met Elsie wil trouwen. Maar als er in de nacht van Kerstavond een ontsnapt joods jongetje op de stoep van de bakkerij staat, weet Elsie dat ze alles wat ze liefheeft in gevaar brengt als ze de deur voor hem opent. Zestig jaar later, in El Paso, Texas, wordt journaliste Reba Adams er op uitgestuurd om een feel-good kerststuk te schrijven voor het plaatselijke blad. Reba is al jaren op de vlucht voor de herinneringen aan haar turbulente jeugd, maar ze is al lang genoeg in El Paso om er een full-time baan en een verloofde te vinden. Reba’s opdracht brengt haar naar een oude bakkerij aan de andere kant van de stad. Het interview zou hooguit een paar uur in beslag moeten nemen, maar de eigenaresse van Elsie’s Bakkerij laat zich niet makkelijk interviewen en Reba voelt zich genoodzaakt om keer op keer naar de bakkerij terug te keren. Voor Elsie zijn Reba’s vragen zijn een nare herinnering aan een donker verleden: haar leven in Duitsland tijdens die laatste sombere jaren van de Tweede Wereldoorlog. Maar als de levens van Elsie en Reba steeds meer met elkaar verweven raken, worden ze gedwongen om de ongemakkelijke waarheden uit het verleden onder ogen te zien en de moed te vinden om te vergeven. (cosmox.be)

Photobucket

Mijn mening

“De bakkersdochter” is een ontroerende en aangrijpende, maar tevens ook liefdevolle en pure roman. Ik zal er geen doekjes omwinden: het boek heeft me van begin tot einde in zijn macht gehad en ik had nooit verwacht dat deze roman me zo hard zou ontroeren. Ik durf zelfs te bekennen dat ik tijdens het lezen van “De bakkersdochter” meerdere malen een traantje heb weggepinkt.

Het verhaal speelt zich enerzijds af tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland en anderzijds vindt het plaats in het heden, namelijk in Texas. De rode draad doorheen beide verhaallijnen is Elsie, een bakkersdochter, die de bittere tijden tijdens de oorlog heeft meegemaakt en nadien is verhuisd naar Texas. Doorheen het verhaal ga je meer en meer van Elsie houden en stilaan besefte ik ook wat een vreselijke tijd die oorlogstijd was. Het deed me daarnaast ook anders kijken naar het Duitse volk tijdens het Naziregime, aangezien in het verhaal het gewone volk vaak niet beter wist en gewoon uit angst deed wat hen werd opgedragen. Het moet echt vreselijk geweest zijn wat de mensen in die tijden hebben meegemaakt…

McCoy bewijst met “De bakkersdochter” dat ze een prachtig verhaal kan neerzetten dat je bladzijde per bladzijde meer en meer gaat begeesteren. Ik geef gerust toe dat het al even geleden was dat ik nog zo in de ban ben geweest van een boek. En het heeft tevens achteraf een grote indruk op me nagelaten. Daarom alleen al vind ik dit boek zeker zijn vijf sterren waard. De vlotte schrijfstijl en het feit dat het verhaal op geen enkel moment afzwakt, dragen daar alleen maar toe bij. (mijn recensie op chicklit.nl)

Welk boek ben jij nu aan het lezen?

Sarah McCoy – ‘De bakkersdochter’
ISBN: 9789022563632
Aantal pagina’s: 352
Te koop op www.cosmox.be, prijs: 18,95 EUR (geen verzendkosten)

Related posts:

Comments

  1. beauties says:

    ik moet dringend nog eens een boek lezen :)
    beauties onlangs geplaatst..Hair Care stashMy Profile

  2. Joany says:

    Dat klinkt als een heel mooi boek, zelf heb ik net Forgive My Fins uit van Tera Lynn Childs wat ik nu ga lezen weet ik eigenlijk nog niet.

Speak Your Mind

*

Toon ons je laatste post!